Unified Protocol

Privata psykologer i Göteborg

Startsida / Om oss / Unified Protocol

Vad är Unified Protocol (UP)?

I behandling med Unified Protocol (UP) behandlas flera problem inom samma behandling. Det arbetssättet skiljer sig från många andra KBT-behandlingar där man har specifika behandlingar för olika problem och exempelvis KBT vid depression skiljer sig från KBT vid social fobi. För att kunna behandla flera problem inom samma behandling behöver man först identifiera gemensamma orsaker till återkommande och besvärande känslor. 

Känslor upplevs på ett visst sätt i vår kropp, påverkar hur vi tänker och får oss att bete oss på vissa sätt. När vi är ledsna känner vi oss till exempel energilösa och tunga och när vi är ångestfyllda känner vi ofta hjärtklappning, tryck över bröstet eller yrsel. Känslan upplevs alltså på ett sätt i kroppen och denna upplevelse gör oss mer benägna att bete oss på ett visst sätt. Vi drar oss undan från omvärlden när vi är ledsna, gör många saker samtidigt när vi är stressade eller undviker situationer som gjort oss rädda. I många situationer är den här reaktionen rimlig och till och med hjälpsam: när vi är ledsna kan vi behöva samla energi, har vi en tidspress är det logiskt att vi fokuserar på att göra klart våra åtaganden och verkligt farliga situationer är såklart bra att undvika. Problem uppstår om vi med tiden alltmer försöker undvika att känna våra känslor eller alltid agerar på känslan oavsett om beteendet är hjälpsamt eller inte. När vi undviker känslor och gör allt för att få dem att minska ger det signalen att känslor inte är möjliga att hantera och tolerera. Vi kanske dessutom börjar undvika situationer som kan framkalla svåra känslor vilket bidrar till att vi begränsar oss på olika sätt och inte lever det liv vi egentligen vill leva.

I behandling med UP är fokus att lära sig förstå, möta och hantera svåra känslor. Genom att förstå känsloreaktionen - hur den upplevs och varför den styr oss mot vissa beteenden - blir det också lättare att hitta strategier för att kunna möta de här reaktionerna när de uppstår och inte fastna i destruktiva mönster. Den första delen av behandlingen fokuserar på förståelsen av känslor, vad som sätter igång känsloreaktioner och vad som gör att de tenderar att återkomma. Därefter tränas vissa färdigheter för att möta känsloreaktioner, som att styra uppmärksamheten till nuet, hitta ett mer flexibelt sätt att tänka när man har starka känslor och att lära sig tolerera det kroppsliga obehag som skapas när man har svåra känslor. Mot slutet av behandlingen vävs färdigheterna ihop och fokus blir på att närma sig situationer där känslorna uppstår och med de nya verktygen få nya erfarenheter som skapar bättre förutsättningar för att våga leva ett rikare liv.

Jag tycker om att det går mot höst. Jag tycker om mitt jobb, jag tycker om att vara hemma, jag tycker om kvällsfika med stearinljus innan barnen ska sova. Jag älskar hur min dotter fått höra på fritids att Mumin heter just Mumin efter han den där som gett onsdag namnet, hans ena fågel, hur hon vägrar tro...

Alla kan vi känna oss ledsna, orkeslösa och nedstämda ibland som en reaktion på saker som hänt oss, men vid en ihållande nedstämdhet påverkas både tankar, känslor och beteenden på ett mer varaktigt sätt. Vid en depression känner man sig nedstämd större delen av dagen, tappar lusten för de saker man tidigare uppskattat och är trött och orkeslös...

Hur blir man psykolog? I det här blogginlägget beskriver vi vad som kan ingå i psykologprogrammet på universitet. Utbildningen är dock olika upplagd på olika universitet och kan ibland förändras över tid.