Varför bråkar vi på semestern?

06.08.2019

Semester innebär inte bara härlig ledighet, för många är det också en tid då relationen sätts på prov. Lite konstigt kan tyckas, visst borde väl gemensam ledighet stärka relationen snarare än att skapa konflikter? Men kanske det inte är så märkligt ändå. På semestern tillbringar man mer tid ihop än i vardagen, dessutom är förväntningarna ofta höga (och inte sällan olika för de båda i paret!) och om de inte helt infrias är risken stor för besvikelse. Även om det finns guldkorn till stunder under semestern finns ju också mer tid till att tänka igenom de där orosmolnen som till vardags kanske överskuggas av att få vardagen att fungera. Och jämför man sig och sin egen relation med andras till synes perfekta romantiska sommardagar och kvällar i motljus i instagramflödet är det lätt att känna tvivel och osäkerhet.

Ofta finns återkommande teman i de konflikter par har, som i sin tur har sitt ursprung i olikheter paret emellan och hur de olikheterna hanteras (läs mer om relationsproblem här). Till exempel kanske den ena i paret önskar mycket närhet och vill göra det mesta tillsammans medan den andra har ett större behov av egentid och avskildhet. De här skillnaderna kan förstärkas under gemensam ledighet då ni kanske inte bara umgås mer med varandra utan också med släkt och vänner på ett mer intensivt sätt än i vardagen. För en småbarnsfamilj är semester sällan lika med avkoppling utan nästan samma vardagslogistik men kanske på mindre barnanpassade platser, då kan olikheter gällande ansvar och vem som gör vad hemma ställas på sin spets och leda till osämja. 

Relaterade sidor: Parterapi

Jag tycker om att det går mot höst. Jag tycker om mitt jobb, jag tycker om att vara hemma, jag tycker om kvällsfika med stearinljus innan barnen ska sova. Jag älskar hur min dotter fått höra på fritids att Mumin heter just Mumin efter han den där som gett onsdag namnet, hans ena fågel, hur hon vägrar tro...

Alla kan vi känna oss ledsna, orkeslösa och nedstämda ibland som en reaktion på saker som hänt oss, men vid en ihållande nedstämdhet påverkas både tankar, känslor och beteenden på ett mer varaktigt sätt. Vid en depression känner man sig nedstämd större delen av dagen, tappar lusten för de saker man tidigare uppskattat och är trött och orkeslös...

Hur blir man psykolog? I det här blogginlägget beskriver vi vad som kan ingå i psykologprogrammet på universitet. Utbildningen är dock olika upplagd på olika universitet och kan ibland förändras över tid.