Tänk om...?

18.03.2020

Vi lever nu i en tillvaro fylld av ovisshet. Hur många kommer bli sjuka? Kommer skolorna stänga? Vad händer med ekonomin? Får jag behålla jobbet? Kommer toapappret att ta slut? Frågorna är många och svaren få, just för att vi inte vet. Och oro är ingen trevlig känsla. Vi får en klump i magen, kanske ett diffust obehag i bröstet. Vi kan plötsligt inte fokusera på våra arbetsuppgifter för att tankar om vad som ska ske härnäst pockar på vår uppmärksamhet, och det enda alla verkar vilja prata om är plötsligt Covid-19.

Men faktum är att känslan oro är hjälpsam och viktig för oss, hur otrevlig den än är. Dess funktion är att förbereda oss och den motiverar oss att agera. Den gör att vi följer rekommendationer trots att rekommendationerna kanske ställer till det för oss på ett individuellt plan, och den får oss att förbereda oss på sådant som skulle kunna ske - som att skolor kanske stänger eller att möten måste hållas via länk. Utan vår oro skulle vår art ha betydligt sämre förutsättningar att klara en pandemi!

Men när det rör saker vi inte kan problemlösa kring, för att det är ovisst på så vis att ingen faktiskt riktigt vet, är att fastna i att oroa sig mindre hjälpsamt. Det tar mycket energi att tänka på allt som skulle kunna hända i ett läge när vi inte kan ta konkreta steg mot att komma närmre en lösning. Och vår tendens att ständigt hålla oss uppdaterade ger nytt bränsle till ovissheten. Under en kort stund ger oss uppdateringen en illusion av att ha koll på läget, för att minuten senare väcka impulsen att vilja kolla på nytt.

Så vad kan vi faktiskt göra? Här kommer tre tips för att hjälpa dig själv genom en tid så som denna när världen är upp och ner.

  • Engagera dig i aktivitet. När mycket av våra dagliga aktiviteter plötsligt ställs in uppstår tomrum, men att fylla det med grubblande - vilket är så lätt hänt! - får oss i regel bara att må sämre. Sätt din kreativitet på prov. Kanske är det tid att pröva det där nya receptet, att läsa den där boken eller att investera i ett nytt tv-spel? De behöver inte nödvändigtvis vara något du känner lust att göra, det viktiga är att du gör något.
  • Bidra. Finns det någon i din omgivning som du kan hjälpa? Någon som du kan muntra upp? Någon du kan ringa och tjöta lite med? Ensamhet kan bli en påtaglig utmaning för den som bor ensam men är van vid ett liv med högt tempo och många sociala aktiviteter.
  • Begränsa informationen. Håll dig till vissa tider för att få information om läget. Lägg bort telefonen eller stäng i alla fall av push-notiserna.

Relaterad sida: Kognitiv beteendeterapi

Jag tycker om att det går mot höst. Jag tycker om mitt jobb, jag tycker om att vara hemma, jag tycker om kvällsfika med stearinljus innan barnen ska sova. Jag älskar hur min dotter fått höra på fritids att Mumin heter just Mumin efter han den där som gett onsdag namnet, hans ena fågel, hur hon vägrar tro...

Alla kan vi känna oss ledsna, orkeslösa och nedstämda ibland som en reaktion på saker som hänt oss, men vid en ihållande nedstämdhet påverkas både tankar, känslor och beteenden på ett mer varaktigt sätt. Vid en depression känner man sig nedstämd större delen av dagen, tappar lusten för de saker man tidigare uppskattat och är trött och orkeslös...

Hur blir man psykolog? I det här blogginlägget beskriver vi vad som kan ingå i psykologprogrammet på universitet. Utbildningen är dock olika upplagd på olika universitet och kan ibland förändras över tid.