Personer med tvångshandlingar och tvångstankar, även kallat tvångssyndrom eller obsessive compulsive disorder (OCD), upplever obehagliga och påträngande tankar (tvångstankar) om att exempelvis ha glömt att låsa dörren, att drabbas av en smitta eller känna sig mycket smutsig eller att saker måste vara symmetriska eller "kännas rätt". Det är också vanligt med ångestväckande tankar om rätt och fel eller om tabubelagda teman som sexualitet och aggressivitet. För att lindra obehaget som uppstår till följd av tvångstankarna är det vanligt att utföra olika beteenden (tvångshandlingar). Vanliga tvångshandlingar är att kontrollera att dörren är låst om och om igen, att tvätta händerna upprepade gånger eller att på olika sätt försöka kontrollera sina egna tankar för att undvika att tänka fel eller onda tankar. Det är vanligt att känna ett starkt obehag i de situationer där tvångstankarna drabbar en.
Tvångssyndrom leder ofta till begränsningar i vardagen och nedstämdhet till följd av att livet i hög grad styrs av tvånget. Även anhöriga kan vara inblandade i tvånget, vilket gör att nära relationer kan påverkas ytterligare negativt. Ofta är det svårt att på egen hand bryta den negativa spiral som tvånget orsakar.
I KBT för tvångssyndrom får du lära dig vad tvångssyndrom är, vilka symtom som är vanliga och vilka beteenden som bidrar till att ångesten vidmakthålls. Tillsammans med din psykolog kartlägger du dina tvångstankar och tvångshandlingar samt i vilken utsträckning och på vilka vis dessa hindrar dig i din vardag. Därefter arbetar ni tillsammans med exponering med responsprevention (ERP). ERP går ut på att gradvis närma sig situationer som väcker tvångstankar och obehagliga känslor samt att i dessa gradvis minska på tvångshandlingar. Målet med terapin är att du efter behandlingen inte ska vara lika begränsad av dina tvångshandlingar och att dina tvångstankar ska minska.