Stress är en automatisk reaktion som sätts igång när vi befinner oss i krävande eller hotfulla situationer. Stress kan vara en följd av alltför höga krav, från din omgivning eller dig själv. Faktorer som bidrar kan ha med alla delar av livet att göra till exempel att ha en påfrestande arbetssituation, ekonomiska svårigheter, belastningar kopplade till föräldraskapet eller av att ha närstående som mår dåligt eller kräver mycket omsorg. När upplevelsen är att tiden inte räcker till riskerar det att leda till att man ytterligare höjer tempot vilket medför en ond cirkel där stressen bara ökar. Det är inte farligt att vara stressad ibland, men vid långvarig och ihållande stress kan både ditt psykiska och fysiska mående påverkas, och du kan behöva hjälp för att få tillräckligt med återhämtning.
Utmattningssyndrom kallas det tillstånd när man har flera symtom som kan tyda på mer långvarig stress, till exempel att känna sig konstant trött, ha sömnsvårigheter, svårigheter att koppla av, koncentrationssvårigheter och dåligt minne och att lätt bli irriterad och arg. Andra ord som används för att beskriva ungefär samma sak är utbrändhet, utmattningsdepression eller att gå in i väggen. Kroppsliga besvär som yrsel, hjärtklappning och problem med magen är vanliga och man kan vara mer ljudkänslig än tidigare.
I KBT får du hjälp av din psykolog med att hitta en bättre balans mellan ansträngning och återhämtning för att hantera den nuvarande situationen och att förebygga framtida utmattning genom att förstå vad som stressar just dig.
Relaterade blogginlägg: När stressen styr! - Vilka traditioner skapar ni? - Morgonstress - och vad den gör med vår hjärna