Fobi är en väldigt stark rädsla för något, så stark att du begränsas i vardagen och ägnar mycket tid åt att försöka undvika det du är rädd för. Specifik fobi är termen inom psykologi som används då rädslan är knuten till något specifikt (sak, plats, företeelse). Vanliga specifika fobier är djurfobier (t.ex. hundfobi, råttfobi, spindelfobi, ormfobi eller fågelfobi), blodfobi, fobi för att kräkas (emetofobi, kräkfobi), blodfobi (rädsla för att ta sprutor eller lämna blodprov), fobi för att vara på höga höjder (akrofobi) eller befinna sig i trånga utrymmen (klaustrofobi).
När du har en fobi känner du stark ångest inför det du är rädd för. Det är vanligt att uppleva det nödvändigt att fly ifrån eller helt undvika platser eller situationer där du skulle kunna behöva konfrontera det. Vanliga symtom är hjärtklappning, svettningar, att darra och att uppleva att det blir tungt att andas vid en faktiskt konfrontation, men det största lidandet uppkommer i regel utifrån de begränsningar personen upplever i sitt liv. Att ha en specifik fobi kan innebära att aldrig våga äta ute på ett café, att aldrig våga gå i skogen, att aldrig kunna resa med flyg eller att avstå viktig provtagning/läkemedelsbehandling med sprutor.
Specifik fobi behandlas med kognitiv beteendeterapi (KBT). Metoden kallas exponering och terapin innebär att du med din psykolog lär dig förstå vad som vidmakthåller din rädsla och att du gradvis närmar dig det du är rädd för.